All for Joomla All for Webmasters

Blog

Proljetni zalogaj

Recept za ovu odličnu kombinaciju blitve i ghee-a došao nam je iz Slovenije. Rušimo tabue, eksperimentiramo s okusima!subdue.

Sastojci:

žlica ghee

luk, češnjak

zavežljaj blitve

crveni grah

pir

sol, čili, kurkuma, sojin umak

Priprema:

Pir i grah namočen od prethodne večeri ocijedite, operite i skuhajte u slanoj vodi.

Narežite luk i češnjak te ga lagano prepecite na ghee-u. Podlijete vodom i dodajte svježu narezanu blitvu. Nakon 2-3 minute kad blitva omekša, dodajte pir, kuhani grah i začine. Servirajte kao toplo predjelo uz dodatak sojinog umaka ili samostalan obrok uz zdjelu miješane salate.

Dobar vam tek!

blPIR (dinkel ili krupnik)

Pir je jedna od najstarijih poznatih vrsta žitarica, spominje se čak i u Starom zavjetu.  Potječe iz Azije još 15 000 p.n.e.. Iz Azije je donijeta na Bliski istok i od tada se proširila na cijeli teritorij Europe – u vrijeme rimljana, kaša od pira je bila ishrana rimske vojske i bila je glavna žitarica stoljećima ali je kasnije pala u zaborav. Budući da uspjeva na većim visinama, početkom ovog stoljeća počeo se uzgajati i na Alpama (u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj), ali i Sloveniji. Veoma je sličan pšenici, tako da se i sastav njegovih hranjivih tvari u tablicama izračunava iz pšenice, ovisno o podrijetlu i načinu uzgoja. Za pir je zanimljivo to da se insektcidima i gnojidbom ne može uzgajati jer onda on jednostavno ne raste, nego propada.

Pretplata na newsletter

Članci