All for Joomla All for Webmasters

Blog

Previous Next

Brusketa ljeta

JELENA IVA NIKOLIĆ: BRUSKETA LJETA!

Ovo je, provjereno, bomba! Slasna, masna, ljetna, slatko-slana, neobična, efektna – perfektna. ? Nastala na valu trenutne kuhinjske kreativnosti i surfanja po internetu (fala bogu na istome). rule

Potreban vam je baguette, kozji sir (svježi & mekani), mozzarella di buffala, ghee ilitiga pročišćeni maslac (nabavljiv na maloplacju ponedjeljkom ispred Potepuha, na gornjem platou Dolca, od 18:00 do 22:00 sata kod izlagača People2People), Rokove borovnice (opet!), timijan, maslinovo ulje, krupna sol i papar – po želji. I imate totalni ljetni hit za goste i sve koje ste poželjeli inspirirati / nahraniti ovom slatko slanom divoticom.

 

za dvije osobe

 

1/2 baguettea

1 mozzarella di buffala (nabavljiva na Dolcu, unutra, u redu desno od glavnog ulaza, na kraju – samo talijanske delicije se prodaju na tom i takvom mjestu)

1 mekani kozji sir mljekare Horizont (nabavljiv na Malom placu na Tavanu – kod Potepuha)

2 žlice svježeg kozjeg sira mljekare Horizont

1 ghee (People2People)

borovnice Viretum (koliko vam treba da biste ukrasili baguettine polovice)

krupna sol

maslinovo ulje

grančice svježeg timijana

papar – po izboru

korica limuna nešpricanog

malo cimeta

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. Vatrostalnu posudu obložite papirom za pečenje. Presijecite baguette na dvije jednake polovice. Obje premažite debljim slojem gheeja. Na ghee namažite svježi kozji sir (u koji ste prethodno dodali malo soli i cimeta), posložite nasjeckani mekani kozji sir, pa mozzarellu pa borovnice. Prelijte maslinovim uljem, posolite krupnom soli, naribanom koricom limuna i mljevenim paprom (po želji). Na kraju dodajte grančice timijana i sve zajedno strpajte u pećnicu.

Nek se peče 20-ak minuta. Možda čak i 1/2 sata. Ovisno o tome kakvu rastezljivost sira i zapečenost borovnica te hruskavost svega želite postići.

Kad je sve nekako razliveno i svjetloljubičasto – izvadite iz pećnice i servirajte uz čašu dobro ohlađenog bijelog vina (sivi pinot bi bio divan uz ovo jelce).

I hruskajte i mljackajte i rastežite i guštajte!

 

Recept & stajling: Jelena Iva Nikolić

Foto: Sanjin Kaštelane

 

Pretplata na newsletter

Članci